Categories
Blog

Cum te poate ajuta un calculator de pensie?

Un calculator de pensie este un instrument care estimeaza venitul tau de pensionare proiectat pe baza unor factori precum cat economisesti si cati ani mai ai pana la pensionare. Cu ajutorul calculatorului de pensii, poti seta un obiectiv de pensionare si poti vedea daca economiile tale sunt suficiente pentru planul tau de pensionare.

Cand faci un calcul pensie, este important sa iei in considerare cati bani crezi ca vor fi necesari pentru a duce un trai decent. Ar trebui sa ti cont de o serie de factori, inclusiv:

 • Cati bani ai economisit pana acum pentru pensie?
 • Cati ani mai ai pana iesi la pensie?
 • Crezi ca ar trebui sa maresti sau sa reduci contributiile pe viitor?
 • Cat de mult te astepti ca investitiile tale sa creasca intre acum si momentul pensionarii?
 • Cat de mult poti investi intr-o pensie privata?

Cum folosesti un calculator de pensii?

Poti utiliza un calculator de pensii pentru a te ajuta sa afli cat de mult este nevoie sa economisesti pentru a obtine un venit confortabil la pensie. In plus, daca iti muti pensia intr-un plan de pensionare, vei avea nevoie de un calculator online inteligent pentru pensii. Un calculator pensie va tine cont de banii economisiti pentru pensie pana in prezent si de nivelul de contributii.

Poti utiliza un calculator de pensie online pentru a vedea daca esti pe cale sa obtii venitul din pensie pe care il astepti sau daca este necesar sa-ti maresti contributiile. Calculatoarele de pensii te pot ajuta sa decizi cati bani sa platesti pentru o pensie privata, aratand impactul pe care il poate avea cresterea contributiilor asupra veniturilor tale de pensionare.

Calculatorul online poate face mai multe ipoteze, de exemplu, cum iti vei creste nivelul contributiilor in anii urmatori si ritmul in care venitul tau va creste. Este important sa intelegi ca un calcul pensie online este doar un instrument si nu poate face decat estimari: nu uita ca valoarea investitiilor tale poate creste si scadea si exista o multime de factori care ar putea afecta valoarea pensiei tale in momentul in care te retragi din munca.

Cum functioneaza un calculator de pensie?

Pentru a face un calcul pensie, calculatorul online are nevoie de cateva detalii de la tine:

 • Varsta la care intentionezi sa te pensionezi
 • Anii de pensie de stat si venitul din pensia de la stat
 • Cati bani vrei sa primesti atunci cand te pensionezi
 • Contributiile tale curente de pensie si alte surse de venit suplimentare

Pe baza acestor detalii calculatorul de pensie iti poate da urmatoarele informatii:

 • Estimeaza suma de bani pe care o vei primi la pensie.
 • Identifica orice deficienta intre ceea ce doresti si ceea ce ai prevazut.
 • Recomanda pasi pe care trebuie sa-i faci pentru ca ceea ce economisesti in prezent sa se potriveasca cu asteptarile din momentul pensionarii.

Calculatorul ia in considerare mai multi factori atunci cand face un calcul pensie, inclusiv:

 • Pensie cu beneficii definite: modul industriei de a descrie o pensie privata care a fost promisa de angajatorul tau. Acest lucru va fi, de obicei, bazat pe salariul tau si perioada de timp in care ai lucrat.
 • Pensie cu contributie definita: numele dat unei pensii la locul de munca infiintata de angajatorul tau. De obicei, vei contribui cu un procent din salariu iar angajatorul va contribui si el cu un procent.
 • Pensie de baza de stat sau noua pensie de stat: Toti cei care au contribuit la asigurarea nationala prin munca au dreptul la o pensie de stat. Cat de multi bani vei primi depinde de cati ani contribuit si pentru ce pensie esti eligibil.

De ce ar trebui sa iei in considerare o pensie privata?

Un plan de pensie este in esenta un produs simplu. Este doar un cont in care tu si angajatorul tau investiti si pentru care esti scutit de impozite – ca modalitate de economisire pentru pensionare. Apoi, la pensie, poti retrage bani din contul tau de pensii. Dar este important sa intelegi cum economiile pentru o pensie iti afecteaza veniturile. In mod efectiv, renunti acum la venituri disponibile in schimbul unei cresteri a veniturilor viitoare (sub forma veniturilor din pensii). 

Multi oameni nu economisesc suficient pentru a avea un nivel de trai la care spera atunci cand se pensioneaza. Daca nu iei in considerare o pensie privata, ai trei optiuni:

 • te pensionezi mai tarziu.
 • incepi sa economisesti mai mult.
 • iti limitezi asteptarile in functie de ceea ce vei primi de la stat in momentul pensionarii.

Chiar daca esti eligibil pentru pensia de stat integrala, aceasta este mult sub ceea ce speri sa primesti atunci cand iesi la pensie. Dupa ce ai decis sa incepi sa economisesti pentru pensionare, trebuie sa alegi cum o vei face.

Pensiile au o serie de avantaje importante care vor face ca economiile tale sa creasca mai rapid. O pensie privata este practic un plan de economii pe termen lung, cu scutire de impozite. Obtinerea scutirii de impozite pe pensii inseamna o parte din banii tai care ar fi mers la guvern, iar in acest caz intra in contul pensiei. Daca economisesti printr-o schema cunoscuta sub numele de sistem de pensii cu contributii definite, contributiile tale obisnuite sunt investite astfel incat acestea sa creasca pe parcursul carierei tale si apoi sa-ti ofere un venit la pensionare. In functie de planul de pensionare pe care il alegi, poti accesa, in general, banii din contul de pensii de la varsta de 55 de ani.

Pentru a ajuta oamenii sa economiseasca mai mult pentru pensionare, angajatorii sunt acum obligati sa isi inscrie angajatii intr-un sistem de pensii. Aceasta se numeste pensie obligatorie. Exista diferite tipuri de pensii la locul de munca; cel mai comun tip este pensia cu contributie definita. Cu o pensie cu contributie definita, un procent de 5% din salariul tau este inclus automat in sistemul de pensii, 4% din contributii si 1% provine din scutirea de impozite. Angajatorul tau va adauga un minimum de 3%, ceea ce inseamna ca un total de 8% se adauga in contul de pensie in fiecare luna.

Un plan de pensii cuprinzator este cel mai bun mod de a avea siguranta financiara pe termen lung. O pensie privata este o modalitate de a-ti asigura viitorul dupa pensionare. De aceea, pentru un plan bine pus la punct este necesar sa folosesti un calculator pentru pensie.

Categories
Blog

Ce este codul SWIFT al unei banci?

Desi codurile BIC si SWIFT pot crea confuzie, acestea sunt esentiale pentru oricine are nevoie sa faca plati internationale. Iti vom explica tot ce trebuie sa stii despre codurile BIC si SWIFT, inclusiv despre ce sunt, cum arata, cum sa le gasesti si cum sa le utilizezi.

Coduri BIC explicate

BIC inseamna cod de identificare bancara. Este un cod de 8 pana la 11 caractere care este utilizat pentru a identifica o banca specifica atunci cand efectuezi o tranzactie internationala. Este aproape ca un cod postal pentru banca ta, asigurandu-te ca banii se duc la locul potrivit. Deci, ce este un cod SWIFT? SWIFT reprezinta societatea pentru telecomunicatii financiare interbancare, care este o retea globala care proceseaza platile intre diferite tari.

Exista vreo diferenta intre codurile BIC si codurile SWIFT?

Raspuns scurt: nu. Termenii sunt folositi in mod interschimbabil si inseamna exact acelasi lucru – pur si simplu li se dau nume diferite de catre banci si organizatii financiare diferite. De asemenea, este de remarcat faptul ca aceste coduri pot fi denumite coduri SWIFT / BIC, coduri BIC / SWIFT, ID SWIFT sau identificatori SWIFT, dar, din nou, in practica nu exista nicio diferenta intre acesti termeni. Codurile BIC si SWIFT sunt identice si au acelasi scop, dar in functie de zona in care locuiesti, banca ta va folosi unul sau celalalt termen.

Cum arata codurile BIC / SWIFT?

Toate codurile BIC si SWIFT urmeaza acelasi format. Au o lungime cuprinsa intre 8 si 11 caractere si sunt aranjate dupa cum urmeaza:

AAAABBCCDD

 • AAAA – cod bancar cu 4 caractere, care arata ca o versiune scurtata a numelui bancii
 • BB – cod de tara cu doua caractere care iti spune in ce tara se afla banca
 • CC – cod de locatie cu 2 caractere care indica unde se afla sediul central al bancii
 • DDD – cod de ramura cu 3 caractere (optional) care indica unde se afla filiera specifica

Deoarece unele banci nu folosesc codul de sucursala de 3 caractere, vor avea un cod BIC mai scurt (cu 8 caractere). Pentru aceste banci, codul de sucursala poate fi inlocuit cu un triplu X (adica BTRLRO22XXX) sau lasat complet intrerupt.

Ce cod SWIFT / BIC are Banca Transilvania

Codul SWIFT Banca Transilvania este BTRLRO22. Primele patru caractere indica numele bancii, urmatoarele doua reprezinta codul international al tarii (Romania), in timp ce ultimele doua arata codul localitatii. Daca vrei sa afli codul SWIFT al unei unei sucursale Banca Transilvania, acesta se regaseste pe declaratia bancii, dar poti, de asemenea, sa il soliciti oricand in orice unitate BT.

Cum gasesc codul meu BIC?

Daca primesti o plata internationala, va trebui sa cunosti codul BIC. Il poti gasi, de obicei, in extrasele bancare, dar daca nu ai acces la acestea, poti, de asemenea, sa te conectezi la contul bancar online pentru detalii sau sa apelezi sucursala locala.

Daca efectuezi o plata internationala si doresti sa gasesti codul BIC al destinatarului, poti utiliza pur si simplu un program de cautare coduri BIC / SWIFT, care iti permite sa cauti codurile unor sucursale sau sa verifici daca sunt valide codurile SWIFT pentru securitate suplimentara.

In cele din urma, este important sa verifici de doua ori codul BIC pe care ti l-a dat destinatarul pentru a te asigura ca este corect inainte de a autoriza o plata. Un cod incorect ar putea insemna ca plata este trimisa inapoi, intarziata sau chiar intra intr-un cont gresit.

Exista o taxa pentru utilizarea codurilor BIC / SWIFT?

Da, majoritatea bancilor vor solicita o taxa pentru a procesa platile internationale, asa ca poate fi necesar sa platesti o anumita suma atunci cand utilizezi un cod BIC pentru plata pe care o efectuezi. De asemenea, este posibil ca atunci cand transferul tau este in tranzit, sa suporti o taxa de manipulare de la bancile corespunzatoare. Deoarece transferurile bancare folosind coduri SWIFT trec adesea prin 1-3 banci corespunzatoare, aceste taxe se pot acumula. In plus, informatiile despre taxele de manipulare sunt adesea ascunse cu litere mici, astfel incat poate fi dificil sa stii cat de mult vei fi taxat atunci cand efectuezi transferul.

Cum functioneaza efectiv codurile BIC / SWIFT?

Cei mai multi oameni nu stiu cum se fac sau cum se controleaza transferurile de bani. Tot ce trebuie sa stie este ca banii lor ajung la destinatarul potrivit. Transferul de bani intre bancile locale si peste granitele internationale necesita sisteme diferite. Cand bancile trimit plati internationale, se bazeaza pe o retea de banci corespondente. Aceste banci corespondente lucreaza impreuna pentru a-ti muta banii dintr-un loc in altul, inainte ca acestia sa ajunga in sfarsit la destinatar. Codurile BIC sunt utilizate pentru a te asigura ca plata ta ajunge la banca la care a fost trimisa. Din partea clientului, este un proces simplu. Dupa ce ai primit codul SWIFT al destinatarului si ai confirmat ca este corect, pur si simplu te indrepti la sucursala locala si ceri sa efectuezi o plata internationala. In mod alternativ, poti utiliza contul bancar online pentru a efectua plata.

Cum functioneaza exact? Codul SWIFT identifica banca individuala la care destinatarul are cont. Banca ta va trimite un mesaj SWIFT catre banca destinatarului pentru a o informa despre efectuarea unui transfer. Odata ce mesajul este primit, transferul de bani intre conturi poate avea loc. Transferul efectiv de bani este un proces manual realizat de banci si acesta este motivul pentru care transferurile SWIFT pot dura cateva zile. SWIFT nu trimite bani. Sistemul SWIFT este pur si simplu o metoda sigura prin care o banca ii poate spune unei alte banci ca fondurile trebuie transferate intre doua conturi.

De ce este codul SWIFT atat de important?

Odata cu dezvoltarea incredibila a tehnologiei, din ce in ce mai multe dispozitive electronice sunt folosite in fiecare zi pentru cumpararea si vanzarea de bunuri si servicii. Reteaua SWIFT creeaza un mediu sigur pentru primirea mesajelor despre tranzactiile financiare. SWIFT a creat o retea sigura, standarde si protocoale pentru mesajele financiare de pe glob. A facilitat tranzactiile financiare globale. Aceste protocoale sunt actualizate continuu.

Nu doar bancile folosesc cod SWIFT / BIC. Alte institutii financiare sau nefinanciare pot fi, de asemenea, membre ale SWIFT. BIE inseamna Business Entity Identifier si este utilizat pentru aceste alte organizatii.